Tennisalbue

Tennisalbue ses ofte hos tennisspillere (deraf navnet). Det er en tilstand, hvor der er en irritation omkring knoglefremspringet på albuens yderside. Herfra udspringer mange af de muskler, der er med til at bøje hånden og fingrene opad. Da der er tale om store kræfter på et lille område, skal der ikke megen forkert teknik til at skabe en irritation i området.

Er der tale om en golfalbue, er smerten lokaliseret på knoglefremspringet på albuens inderside. Her er der tale om de muskler, der bøjer fingrene og hånden nedad. Dette ses typisk ved tennisspillere, der spiller med overdrevet topspind, eller mærkes under serven, selv med korrekt teknik.

Symptomer
Symptomerne er en smerter omkring de omtalte udspring. Denne smerte vil blive tydelig, hvis man trykker lige under udspringene.
Der ses til tider også udstrålende symptomer til over- samt især underarm. Ved tennisalbue vil symptomerne blive tydeligere, hvis man bøjer hånden opad, mod en modstand. Og ved golfalbue er det modsatte gældende, altså smerte ved at bøjehåndleddet nedad.

Behandling
Behandlingsmæssigt er der ofte tale om en langsommelig proces, især hvis behandlingen først begyndes efter længere tids irritation. For at undgå et længerevarende problem er det vigtigt at stoppe spillet, når symptomerne opstår samt at behandle med kulde.
Senere i forløbet vil det være givtigt med en kombinationsbehandling med flere behandlingsformer, så som: Ultralyd, laser, tværmassage, udspænding, samt øvelser.
Er der ikke effekt ved disse tiltag kan en kortisonindsprøjtning være en mulighed. Desuden viser ny forskning, at behandling med væksthormoner har en god effekt.

Forebyggende
Først og fremmest er det vigtigt, at den rigtige teknik udføres, at grebet på ketsjeren er rigtigt, samt at grebet på ketsjeren er rigtig størrelse.
Udføres slaget ikke korrekt, vil det betyde forringet arbejdsforhold for håndled (og derved albue). Endelig vil en generel god styrke af muskulaturen betyde bedre arbejdsbetingelser og mindre irritation.